Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Zo komen we er nooit met met duurzame energie in Nederland

Investeerders in opwekmogelijkheden voor groene stroom zijn schichtig geworden. Daarvoor zijn verschillende redenen, aldus Valentina Dinica in haar proefschrift aan de Universiteit Twente. Het Nederlandse investeringsklimaat is niet stabiel genoeg en kent te veel versnipperde maatregelen om investeerders te lokken, zeker voor de lange termijn. Het overheidsbeleid m.b.t. groene stroom is niet consistent. Ook nu weer lijkt de politieke aandacht voor het milieu af te nemen. Landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben op dit punt een duidelijker beleid.

Nederland kent een woud van subsidiemogelijkheden, waar weinigen door heen kijken. Nederland heeft de laatste 10 jaar veertien verschillende beleidsmaatregelen ingevoerd. Spanje slechts twee en het Verenigd Koninkrijk één. De overheid stelt voortdurend ter discussie de belastingvrijstelling voor groene beleggingsfondsen en voor groene stroom.

Investeerders willen altijd een duidelijke winstverwachting en een duidelijk beeld van de risico's. In Nederland zijn het met name politieke risico's die investeerders afschrikken: de onzekerheid over groene stroom bijvoorbeeld schaadt het vertrouwen van investeerders.

Investeren in duurzame energietechnologie is een van de randvoorwaarden om de Kyoto-afspraken te kunnen nakomen. Samen met de afgenomen politieke belangstelling voor het milieu, lijkt het nakomen van deze internationale afspraken voor Nederland op deze wijze echt een probleem te gaan vormen

Bron nieuwsbrief 17-5-03

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.