Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Zit ik niet jarenlang vast aan een aanbieder?

Je hoeft niet jarenlang vast te zitten aan een energie aanbieder. Als je elk jaar weer naar je tarieven kijkt en overstapt, bespaar je het meeste geld! Of het verstandig is een energiecontract voor de duur van 1, 2, 3 of 5 jaar af te sluiten, zie je in deze video en lees je hieronder.

Kiezen voor zekerheid of regelmatig overstappen?

Verwacht je dat de energieprijzen zullen blijven stijgen en wil je in het begin wat meer betalen dan bij een variabel tarief, dan kun je kiezen om de prijs voor langere tijd vast te zetten, zodat je een prijsvoordeel kunt behalen over de gehele periode. Maar als de variabele leveringstarieven dalen, kun je daar in de tussentijd niet van profiteren! Bovendien gelden de aanbiedingen van de energieleveranciers vaak alleen voor het eerste jaar. Daarna gelden andere tarieven. Als je elk jaar weer naar je tarieven kijkt en overstapt, bespaar je het meeste geld! Dit is een afweging, die je zelf moet maken. Kijk hier voor meer informatie over variabele of vaste tarieven.

Opzegtermijn energiecontract

Als je nog nooit naar een andere energieleverancier bent overgestapt heb je op dit moment een energiecontract voor onbepaalde duur. Je kunt dat altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van 30 dagen. Je bent dan geen opzegvergoeding verschuldigd.

De meeste energiecontracten worden afgesloten voor een bepaalde duur. Deze kun je ook altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van 30 dagen. Als je voortijdig een energiecontract voor bepaalde duur opzegt zal je energiebedrijf je waarschijnlijk opzegkosten of een opzegvergoeding in rekening brengen.

Let op: je hoeft niet zelf op te zeggen; dat regelen de energieleveranciers onderling!

Vaste en variabele leveringstarieven

Een vasteprijscontract houdt in dat je gehouden wordt aan de duur van het energiecontract (bijvoorbeeld 1, 2, 3 of 5 jaar) en dat je alleen tussentijds weg kunt door een opzegvergoeding te betalen. Veel energieleveranciers bieden een vast contract aan voor elektriciteit en gas tegen een vaste prijs. Dit betekent dat de prijs gedurende het energiecontract niet wordt gewijzigd. Dit is natuurlijk gunstig als de prijzen gaan stijgen maar het is ongunstig als de prijzen gaan dalen.

Je kunt zo'n vasteprijscontract vergelijken met het vastzetten van rente voor een hypotheek. Je zet voor jezelf een tarief vast, terwijl de prijzen op de markt kunnen stijgen of dalen. Bij een hypotheek vinden mensen zekerheid ook belangrijk. Dat is natuurlijk ook een argument om voor een vaste prijscontract te kiezen: je kiest voor de zekerheid van een vaste prijs.

Meer energievideo's