Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Energie vergelijken

Alles over de slimme meter

Elk huishouden krijgt voor het einde van 2020 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder. De slimme meter vervangt de huidige energiemeters voor elektriciteit en gas. Deze digitale meter meet net als je huidige meter het energieverbruik in je woning. Het verschil? De meterstanden kunnen op afstand worden uitgelezen. Met een slimme meter hoef je nooit meer meterstanden door te geven en is je energierekening nog nauwkeuriger, zonder geschatte meterstanden.

Van wie en wanneer krijg ik een slimme meter?

Je krijgt een slimme meter van je netbeheerder. Alle netbeheerders plannen de overstap per straat, wijk of regio in. Zodra je aan de beurt bent, krijg je vanzelf bericht.

Slimme meter eerder aanvragen?

Wil je niet wachten totdat je een slimme meter aangeboden krijgt, dan kun je bij je netbeheerder een zogenaamde prioriteitsaanvraag indienen. Wil je weten wie je netbeheerder is, kijk dan op de website eancodeboek.nl

Voordelen slimme meter

 • Je krijgt een nauwkeurigere energierekening, zonder geschatte meterstanden.
 • Je hoeft niet meer zelf meterstanden door te geven of meteropnemers binnen te laten.
 • Je krijgt iedere maand een overzicht van je energieverbruik thuisgestuurd.
 • Als je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier, kan dat zonder onduidelijkheden over de meterstanden.
 • Je kunt beter bepalen hoe je energie kunt besparen, en energieadvies op maat vragen.
 • Je hoeft de energie die je teruglevert aan het net, zoals energie uit zonnepanelen, niet apart te registreren en door te geven.

Maandelijks energierapport

Met de slimme meter kan je netbeheerder je meterstanden uitlezen. Laat je dat toe dan krijg je van je energieleverancier elke maand een energierapport (voorheen verbruikskostenoverzicht).  Dit -wettelijk verplicht- overzicht helpt je te zien waar en hoe je energie kunt besparen. Er staat in elk geval op:

 • wat je de afgelopen maand hebt verbruikt
 • of dit meer of minder is dan in voorgaande jaren
 • of dit meer of minder is dan bij vergelijkbare huishoudens
 • wat je waarschijnlijk voor dit verbruik gaat betalen

Dit overzicht krijg je via mail of internet. Je energieleverancier gebruikt actuele tarieven en voorwaarden voor je energierapport. Ook kan je leverancier in het overzicht meer informatie of advies geven.

Displays en energieverbruiksmanagers

Wil je zelf doorlopend bijhouden hoeveel energie je verbruikt? Je kunt een display of energieverbruiksmanager koppelen aan je slimme meter. Zo weet je beter waar en hoe je energie kunt besparen.

Slimme meters en privacy

Je privacy is beschermd door de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy & Security Eisen van Netbeheer Nederland (brancheorganisatie gezamenlijke netbeheerders). Uitgangspunt hierbij is dat de meterstanden alleen voor het doel gebruikt worden waar je toestemming voor hebt gegeven. Het is verboden om de meterstanden voor een ander doel te gebruiken.

Bij het uitwisselen van individuele gegevens over het energieverbruik is het van essentieel belang dat je privacy gewaarborgd is. Daarom mag het uitlezen van gegevens van de slimme meter beperkt gebeuren. Je netbeheerder krijgt geen inzicht in je energieverbruik. Ook wordt de slimme meter niet continu uitgelezen.

Je netbeheerder ziet je meterstanden op de volgende momenten:

 • Eén keer per jaar voor de jaarafrekening
 • Twaalf keer per jaar (elke maand) voor het verbruik- en kostenoverzicht
 • Als je overstapt naar een andere energieleverancier of verhuist
 • Incidenteel voor het beheer of onderhoud van het energienet

Vaker mag niet. Behalve als je daarvoor zelf uitdrukkelijk toestemming geeft. Bijvoorbeeld als je een energieverbruiksmanager hebt.

Slimme meter niet verplicht

De slimme meter wordt niet verplicht. Als je niet wilt dat je gegevens op afstand worden uitgelezen, dan kan de netbeheerder deze functionaliteit uitzetten. Dan werkt de slimme meter op dezelfde manier als de huidige energiemeter: Je moet dan zelf je meterstanden doorgeven of er komt een meteropnemer langs.

Slimme meter en teruglevering via zonnepanelen

De slimme meter registreert teruglevering op je aansluiting. Je kunt dus zien hoeveel je afneemt en hoeveel je teruglevert. Als je energie gaat terugleveren, dan moet je dit van te voren te melden via energieleveren.nl. Daar lees je ook waarom je dat moet doen.

Kosten slimme meter

Je netbeheerder plaatst de slimme meter gratis, tenzij je zelf om een slimme meter vraagt. Dan kunnen er wel kosten aan verbonden zijn. Hetzelfde geldt voor situaties waarin je na het uitzetten of weigeren van de meter, de meter later alsnog wilt laten aanzetten of wilt laten installeren.

Wel blijf je, net als nu, betalen voor de meterhuur. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast. Dit tarief wordt door de toezichthouder op de energiemarkt (de Autoriteit Consument & Markt – ACM) vastgesteld.

Heb je vragen over de slimme meter, neem dan contact op met je netbeheerder. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij registreert alle aansluitingen en zorgt ervoor dat je een aansluiting op het net krijgt. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen.

Wat zeggen anderen over de slimme meter?

Geactualiseerd: 27-11-2020


Gepubliceerd: maandag 27 augustus 2012
Geactualiseerd: vrijdag 27 november 2020

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Energiewereld.nl is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.