Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Alles over de slimme meter

Tussen 2012 en 2020 krijgt iedereen in Nederland een slimme meter aangeboden. De slimme meter vervangt de huidige meters voor elektriciteit en gas. Deze digitale meter meet net als je huidige meter het energieverbruik in je woning. Het verschil? De meterstanden kunnen op afstand worden uitgelezen én de meter helpt je bij het nauwkeurig volgen van je verbruik. De netbeheerders in Nederland hebben begin 2016 al bijna 2 miljoen slimme meters geinstalleerd bij huishoudens.

Van wie en wanneer krijg ik een slimme meter?

Je krijgt een slimme meter van je netbeheerder. Vrijwel alle netbeheerders plannen de overstap per straat, wijk of regio in. Zodra je aan de beurt bent, krijg je vanzelf bericht.

Slimme meter eerder aanvragen?

Vanaf 2015 is het gepland dat alle huishoudens in Nederland slimme meters aangeboden krijgen. Wil je daar niet op wachten, dan kun je bij je netbeheerder een zogenaamde prioriteitsaanvraag indienen. Voor een bedrag van € 72,60 wordt de stroom- en gasmeter vervangen door een slimme meter. Wil je weten wie je netbeheerder is, kijk dan op de website eancodeboek.nl. Op de website van toezichthouder ACM vind je een overzicht van de regionale netbeheerders en hun werkgebieden

Voordelen slimme meter

 • Je krijgt een nauwkeurigere energierekening, zonder geschatte meterstanden.
 • Je hoeft niet meer zelf meterstanden door te geven of meteropnemers binnen te laten.
 • Je krijgt iedere 2 maanden een overzicht van je energieverbruik thuisgestuurd.
 • Als je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier, kan dat zonder onduidelijkheden over de meterstanden.
 • Je kunt beter bepalen hoe je energie kunt besparen, en energieadvies op maat vragen.
 • Je hoeft de energie die je teruglevert aan het net, zoals energie uit zonnepanelen, niet apart te registreren en door te geven.

Verbruikskostenoverzicht

Heb je een slimme meter aan staan, dan krijg je elke 2 maanden van je energieleverancier een overzicht van het energieverbruik en de indicatieve kosten.

Op het overzicht vind je de volgende informatie:

 • je verbruik,
 • een indicatief kostenoverzicht,
 • een vergelijking met voorgaande jaren,
 • een vergelijking met andere huishoudens vergelijkbaar met het jouwe.

Het kan zijn dat je energieleverancier je nog meer informatie geeft. Hier is het energiebedrijf vrij in. Dit overzicht helpt je om energie te besparen. Door het overzicht heb je namelijk meer inzicht in en grip op je energieverbruik en de kosten.

Slimme meters en privacy

Bij het uitwisselen van individuele gegevens over het energieverbruik is het van essentieel belang dat je privacy gewaarborgd is. Daarom mag het uitlezen van gegevens van de slimme meter beperkt gebeuren. Je netbeheerder krijgt geen inzicht in je energieverbruik. Ook wordt de slimme meter niet continu uitgelezen.

Je netbeheerder ziet je meterstanden op de volgende momenten:

 • Eén keer per jaar voor de jaarafrekening
 • Zes keer per jaar (om de twee maanden) voor het verbruik- en kostenoverzicht
 • Als je overstapt naar een ander energiebedrijf of verhuist
 • Incidenteel voor het beheer of onderhoud van het energienet

Slimme meter niet verplicht

De slimme meter wordt niet verplicht. Als je niet wilt dat je gegevens op afstand worden uitgelezen, dan kan de netbeheerder deze functionaliteit uitzetten. Dan werkt de slimme meter op dezelfde manier als de huidige energiemeter: je moet dan zelf je meterstanden doorgeven of er komt een meteropnemer langs.

Kosten slimme meter

Je netbeheerder plaatst de slimme meter gratis, tenzij je zelf om een slimme meter vraagt. Aan deze aanvraag zijn kosten verbonden: € 72,60 voor het plaatsen van een slimme elektriciteits- en gasmeter of € 67,76 voor de plaatsing van alleen een slimme elektriciteitsmeter. Je blijft net als nu meterhuur betalen. De meterhuur voor analoge en digitale meters is hetzelfde. Je betaalt dus niet meer voor de huur van een slimme meter. Tenzij je kiest voor extra diensten bij je energiebedrijf. 

Heb je vragen over de slimme meter, neem dan contact op met je netbeheerder. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij registreert alle aansluitingen en zorgt ervoor dat je een aansluiting op het net krijgt. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen.

Betrouwbaarheid slimme meter

Slimme elektriciteitsmeters zijn begin 2017 veel in het nieuws. Er zijn vragen over de juistheid van de werking van deze slimme meters. Daarom beantwoordt Agentschap Telecom een aantal van die vragen. Volgens het Agentschap zijn slimme meters nauwkeurig en correct. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat de meters verkeerde standen laten zien, maar dat komt in de praktijk nauwelijks voor.

Wat zeggen anderen over de slimme meter?

Geactualiseerd: 17-03-2017