Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Energiekosten besparen op de werkvloer

Energiekosten besparen binnen een groot bedrijf is lastiger dan bij een gemiddeld huishouden. Toch zijn er ook op de werkvloer genoeg maatregelen te nemen die de energiekosten kunnen drukken.

Verlichting

Één van de grote energieverbruikers is de verlichting op een kantoor of in een fabriekshal. Wanneer verlichting uit wordt gedaan in ruimtes die niet worden gebruikt, is hier doorgaans flink wat voordeel te behalen. Te denken valt aan ruimtes met sensors waar de verlichting aangaat wanneer iemand binnenkomt. Ook het uitdoen van de verlichting buiten kantoortijden is niet overal gebruikelijk, maar zorgt wel voor een lager zakelijk energieverbruik.

Verwarming en koeling

Een kille ruimte verwarmen in de winter kan veel energie kosten. Zoals er bij een woonhuis verschillende maatregelen genomen kunnen worden om de stookkosten te verlagen, is dat ook mogelijk in een kantoor. Helemaal wanneer er sprake is van een ruimte waar de deuren geen tochtstrips hebben en er kieren langs de ramen lopen. Door de ruimte tochtvrij te maken, en ervoor te zorgen dat warme lucht niet naar buiten kan lekken, kan er al flink op de stookkosten worden bespaard.

Andersom geldt het ook in de zomer: door de ramen en zonnewering dicht te houden kan al veel warmte buiten gehouden worden. Ook kan het energie schelen om warme apparaten als servers in een aparte ruimte te plaatsen waar niet gekoeld wordt. Namelijk: hoe meer warmte-uitstotende apparaten er in een ruimte staan die gekoeld moet worden, hoe meer energieverbruik dat kost.

En dan?

Naast de meest simpele methoden om energie te besparen zijn er tal van mogelijkheden die per bedrijf en kantoor verschillen. Niet alleen kun je namelijk op de energie besparen, ook je energierekening zakelijk kan omlaag gebracht worden. Er zijn energieadviseurs die je hier vaak goed mee op weg kunnen helpen. Volgend voorbeeld laat zien wat een energieadviseur voor je kan betekenen.

Energiebelasting

Wist je dat je, wanneer je meerdere meters hebt, je de energiebelasting kan laten staffelen? En wanneer je meer dan één aansluiting in je bedrijf hebt, je voor elke meter aangeslagen wordt voor het standaard tarief?

Bij twee aansluitingen, elk met een jaarlijks verbruik van bijvoorbeeld 50.000 kWh, betaal je per jaar ongeveer € 5400,- aan energiebelasting. Hierop kun je mogelijk kosten besparen wanneer beide aansluitingen bij je gemeente geregistreerd staan op eenzelfde WOZ-perceel (onroerend zaak belasting).

Hiervoor kun je een verklaring opvragen bij je gemeente. In bepaalde gevallen kun je dan verzoeken om de verbruikte kWh van al je meters bij elkaar op te tellen. Het verbruik wordt dan voor de energiebelasting als één aansluiting berekend, waardoor in voornoemd voorbeeld ruim € 2.000,- per jaar kan worden bespaard.

Soms kun je zelfs tot vijf jaar in het verleden de teveel betaalde energiebelasting terugvorderen. Aangezien dit belastingvoordeel echter per situatie verscheelt, is het goed mogelijk om hier een energieadviseur om advies en hulp te vragen.